Γενικά στατιστικά δεδομένα
- Στην Ευρωπαϊκή ένωση το 2012 κάπνιζε το 32% του πληθυσμού. Το χαμηλότερο ποσοστό είχε παρατηρηθεί στη Σουηδία (16%) και το υψηλότερο στην Ελλάδα (48%)
- Περισσότερο από 80% των καπνιστών ζουν σε χώρες όπου το μέσο εισόδημα είναι χαμηλό ή μέτριο.
- Περίπου οι μισοί χρόνιοι καπνιστές πεθαίνουν πρόωρα ως συνέπεια του καπνίσματος.
- Όσοι χρόνιοι καπνιστές πεθαίνουν πριν τα 70 χάνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια ζωής
- 79000 μη καπνιστές Ευρωπαίοι υπολογίζεται ότι πεθαίνουν ετησίως λόγω παθητικού καπνίσματος
Στατιστικά δεδομένα σχετικά με τις παθήσεις του περιοδοντίου
- Περίπου το 40% των περιπτώσεων περιοδοντίτιδας στις ΗΠΑ μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα. 10% των περιπτώσεων μπορούν να αποδοθούν σε κάπνισμα το οποίο έχει διακοπεί.
- Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές εμφανίζουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
- Οι πρώην καπνιστές έχουν 1.7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με άτομα που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.
- Όσοι καπνίζουν μέχρι 9 τσιγάρα την ημέρα έχουν 2.8 περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης περιοδοντικής νόσου σε σχέση με τους μη καπνιστές.
- Όσοι καπνίζουν πάνω από 31 τσιγάρα την ημέρα έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Ασθένειες από τις οποίες προκαλούνται οι περισσότεροι σχετιζόμενοι με το κάπνισμα θάνατοι
- καρκίνος πνευμόνων
- χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.)
- στεφανιαία νόσος
Το τσιγάρο περιέχει διάφορες ουσίες, είτε σε αέρια φάση, είτε με τη μορφή σωματιδίων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν το μονοξείδιο του άνθρακα, η αμμωνία, η φορμαλδεΰδη, το υδροκυάνιο καθώς και περισσότερα απο 60 γνωστά καρκινογόνα, όπως το βενζοπυρένιο και η διμεθυλνιτροζαμίνη. Τα σημαντικότερα συστατικά με τη μορφή σωματιδίων είναι η πίσσα και η νικοτίνη. Η πίσσα αποτελείται απο πολλές τοξικές ουσίες. Η νικοτίνη περιέχεται στον καπνό και εξατμίζεται όταν το τσιγάρο ανάβει. Απορροφάται από τους πνεύμονες και φτάνει στον εγκέφαλο εντός 10-19 δευτερολέπτων. Είναι ιδιαίτερα εθιστική και προκαλεί αύξηση αρτηριακής πίεσης, παλμών και συχνότητας αναπνοών. Επίσης, οδηγεί σε περιφερική αγγειοσυστολή, σημείο που έχει άμεση επίπτωση στο περιοδόντιο.
Το κάπνισμα θεωρείται βασικός προδιαθεσικός παράγοντας για περιοδοντική νόσο. Επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης, τη βαρύτητα και την έκταση της πάθησης.
Επίσης, επιδρά αρνητικά στα αποτελέσματα τόσο της συντηρητικής, όσο και της χειρουργικής θεραπείας του περιοδοντίου, καθώς και στη μακροβιότητα των επεμφυτευματικών αποκαταστάσεων.
Κάπνισμα και ουλίτιδα
Η ανάπτυξη φλεγμονής (ουλίτιδας), ως απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στη συσσώρευση μικροβιακής πλάκας, καταστέλλεται στους καπνιστές. Αυτό έχει ως συνέπεια να μη γίνεται εγκαιρα αντιληπτό το πρόβλημα και να εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα.
Κάπνισμα και περιοδοντίτιδα
Στους καπνιστές περιοδοντικούς ασθενείς παρατηρούνται οι παρακάτω διαφορές σε σχέση με τους μη καπνιστές:
- Αύξηση συχνότητας εμφάνισης και βαρύτητας περιοδοντικής νόσου
- Αυξημένο βάθος θυλάκων, μεγαλύτερη απώλεια πρόσφυσης των ιστών του περιοδοντίου από τη ρίζα του δοντιού, αυξημένη απώλεια οστού.
- Γρηγορότερη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών
- Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των σοβαρότερων μορφών περιοδοντίτιδας
- Περισσότερα χαμένα δόντια λόγω περιοδοντίτιδας
Όλα τα παραπάνω επιδεινώνονται όσο αυξάνεται ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζει κανείς ανά ημέρα, ενώ βελτιώνονται σημαντικά όταν το κάπνισμα διακόπτεται. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προσπάθεια διακοπής ή περιορισμού του καπνίσματος πρέπει να αποτελεί μέρος της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου, καθώς και της διατήρησης του θεραπευτικού αποτελέσματος.