Καθαρισμός - θεραπεία ουλίτιδας - θεραπεία περιοδοντίτιδας

 

  • Ο “καθαρισμός”, η θεραπεία της ουλίτιδας και η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι τρεις διαφορετικές διαδικασίες που δυστυχώς συγχέονται από μεγάλο μέρος των ασθενών ενός οδοντιατρείου, κάτι για το οποίο έχουμε ευθύνη κυρίως εμείς οι οδοντίατροι.
  • Στον “καθαρισμό” γίνεται απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) που βρίσκεται στις υπερουλικές επιφάνειες των δοντιών, δηλαδή έξω από τα ούλα. Οι υπερουλικές αυτές εναποθέσεις είναι ορατές με το μάτι και αφαιρούνται σχετικά εύκολα, συνήθως με τη βοήθεια χειρολαβής υπερήχων. Η εργασία αυτή σε πολλές χώρες του εξωτερικού γίνεται από βοηθούς οδοντιάτρων - “υγιεινιστές” (dental hygienists), ειδικότητα η οποία απαιτεί ειδικές σπουδές, δεν υπάρχει στην Ελλάδα και δεν πρέπει να συγχέεται με τους/τις βοηθούς που υπάρχουν στα περισσότερα ιατρεία της χώρας μας.
  • Ο καθαρισμός δεν θεραπεύει την φλεγμονή των ούλων και των υπόλοιπων περιοδοντικών ιστών. Αποτελεί ενέργεια πρόληψης της εμφάνισής τους σε άτομα που δεν έχουν νοσήσει από ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα ή μέρος της υποστήριξης και διατήρησης αποτελέσματος σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει περιοδοντικές θεραπείες στο παρελθόν.
  • Για να θεραπευτεί η ουλίτιδα χρειάζεται επιπλέον απομάκρυνση της υποουλικής τρυγίας και ριζική απόξεση, κάτι που επιτυγχάνεται με τη χρήση διαφορετικών ξέστρων στη συσκευή υπερήχων καθώς και με τη χρήση εργαλείων χειρός, όπως τα κοχλιάρια Gracey που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας. 
  • Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι πολυπλοκότερη διαδικασία, γίνεται συνήθως ανά εκτημόριο, τεταρτημόριο ή ημιμόριο και απαιτεί αναισθησία. Ενδέχεται να περιλαμβάνει συμπληρωματικές θεραπευτικές ενέργειες όπως χρήση laser, τοποθέτηση αντιβιοτικής πάστας ή γέλης από τον θεράποντα εντός των θυλάκων, χορήγηση εξειδικευμένων στοματικών διαλυμάτων, gel ή αντιβιοτικών κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η χειρουργική προσέγγιση.
  • Στην Ελλάδα, καθότι δεν υπάρχει η ειδικότητα του υγιεινιστή, ο καθαρισμός γίνεται από τον οδοντίατρο και εντάσσεται στη διαδικασία της θεραπείας ουλίτιδας/περιοδοντίτιδας, αποτελώντας το πρώτο της στάδιο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια γενικότερη τάση απλοποίησης, γενίκευσης, και εν τέλει υποβάθμισης της οδοντιατρικής φροντίδας, κάτι που ευνοείται και από την οικονομική συγκυρία, οδηγεί σε μία από τις συνηθέστερες παρανοήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ένας οδοντίατρος στην καθημερινή εξάσκηση της ειδικότητάς του.